Zīmolu preces Ķīnas internetveikalos

replikas_post

Katram pašam ir izvēle, vai iegādāties pakaļdarinājumus un viltojumus, tomēr pirms to darīt, ir vērtīgi izlasīt zemāk padomus, kas palīdzēs labāk atpazīt viltojums un izvērtēt, vai ir vērts tos iegādāties.

Atkal un atkal ir jāatgādina, ka ir jālasa preces apraksti, lai skaidri saprastu, kas tiek piedāvāts. Iespējams, ka tirgotājs būs norādījis, ka prece tiks sūtīta bez kastes, lai izvairītos no zīmola atrādīšanas vai vienkārši taupot naudu uz pasta izdevumiem. Tāda prece var nederēt, ja ir paredzēta, piemēram, dāvanai – bet risinājums ir izdomāt citu radošu iesaiņojumu.

Lielie tirgotāji jau ilgstoši ir pievērsuši uzmanību Ķīnas pakaļdarinājumu/viltojumu tirgum un pieprasa savu autortiesību aizsardzību. Vairākas tiesvedības ir radījušas apstākļus, lai Aliexpress vēl vairāk kontrolētu pircēju un pārdevēju attiecības.

Tiek pārbaudītas arī savstarpējās sarakstes, lai nenotiktu saziņa par konkrētiem zīmoliem, kas varētu norādīt uz viltojumu tirdzniecību. Šādos gadījumos pārdēvēji saziņai ar pircējiem var izmantot citus kanālus kā e-pastu, Whatsapp, lai apietu Aliexpress.

Pārdevēji slēpj pakaļdarinājumus ar līdzīgiem nosaukumiem vai atslēgvārdiem. Daudzi ir redzējuši tirgos izvietotās preces ar jocīgiem nosaukumiem kā Abibas, Panasonix u.c. Internet veikalos tos ir grūtāk nomaskēt, tādēļ izmanto cita veida saīsinājumus, apzīmējumus, piemēram, Adidas bikses kā svītrainās bikses (striped joggers),  Louis Vuittton somas – Vuigon bag, Louis bag utml.

Ņemiet vērā – ja iegādājāties viltojumu un rodas problēmas ar pārdevēju vai preces saņemšanu, naudu atpakaļ visdrīzāk neatgūsiet – pārkāpjot šos noteikumus, tiek zaudēta pircēja aizsardzība.

Ķīnas zīmoli

Ķīnā jau ir izveidojušies kvalitatīvie zīmoli, kuri ir alternatīvas Rietumu un ASV zīmoliem, piemēram, Meizu, Xiaomi, Coolpad un citi. Tie būs mazāk atpazīstami mums, tomēr ir ar pieaugošu popularitāti savā mājas tirgū. Šobrīd tirgotāji jau veido arī pašu Ķīnas zīmolu pakaļdarinājumus, tādēļ paļauties vien uz aprakstu un nosaukumu nevar. Pērciet preces no uzticamiem veikaliem, ar labām atsauksmēm pie preces un kopējo novērtējumu. Aliexpress sadaļā “Brands” regulāri tiek publicēti Ķīnas zīmolu piedāvājumi, tie mainās aptuveni reizi nedēļā.

Kādēļ Ķīnas pakaļdarinājumi ir lētāki?

Arī lai izmantotu dažādu filmu, multfilmu varoņu tēlus uz apģērbiem, citām precēm, ir jāmaksā licences maksa īpašniekam. Tas savukārt sadārdzina preces izmaksas, tādēļ nevar salīdzināt preces ar “Frozen” tēliem kādā firmas veikalā un Ķīnā iegādātām precēm. Papildus arī Ķīnas valdība atbalsta preču izsūtīšanu daudzām preču grupām, tas palīdz veicināt eksportu un samazināt pārdošanas izmaksas.

Pirms preces iegādes aplūkojiet preci fotogrāfijās, lai pārliecinātos, ka nav izvietots nekur Rietumu zīmols, kas varētu radīt nevēlamas problēmas jums. Ja zīmola pirkums ir apzināts, tad apzinieties problēmas, kādas var rasties – atsevišķā rakstā lasiet par viltus zīmoliem un muitu.