Drošāka AliExpress pirkumu apmaksa

maksajums-large

Zemāk rakstā apskatīti jautājumi, kas skar pirkumu apmaksu – kā to darīt drošāk, ko ņemt vērā pirms pirkuma veikšanas un kā risināt problēmas, ja tādas ir radušās.

Vai Aliexpress maksājumu sistēma ir droša?

Pērn pēdējā Aliexpress dižpārdošanas dienā, kas ir katra gada 11.11 (11. novembris), tika pārdotas preces par vairāk kā 14,3 miljardiem (jā, miljardi!) dolāru – tas ir milzīgs pārbaudījums gan pārdošanai, gan apmaksas sistēmai, tomēr tā iztur pat šādu lielu pieprasījumu.  Apmaksas sistēma kopumā ir jaudīga, lai apstrādātu daudzos pieprasījumus, tomēr līdz ar daudzumu pieaug arī klientu servisa vajadzības – apstrādāt maksājumus, risināt strīdus, kontrolēt maksājumus utml.

Aliexpress regulāri pārbauda tirgotāju uzvedību: ja novēro aizdomīgas darbības, tad viņa konts tiek slēgts un nauda tiek atgriezta Alipay kontā vai bankas kontā 10-15 dienu laikā. Tomēr ir jāatceras, ka jūs esat tikai viens no daudziem tirgotāja un kopējās platformas klientiem. Problēmu risināšana prasa laiku arī viņu pusē, tādēļ labāk no tām izvairīties jau saknē un veikt priekšdarbus, lai nenāktos risināt problēmas. Miljoniem cilvēku uzticas un iepērkas, izmantojot šo sistēmu.

Raksta turpinājumā aplūkosim galvenās tēmas, kuras skar pirkumu apmaksu un drošību.

Kā noņemt maksājuma karti no konta?

Viens no biežāk uzdotajiem jautājumiem par apmaksu: kā noņemt maksājuma karti no konta? Īsā atbilde – instrukciju varat skatīt atsevišķā rakstā. Ja maksājumus veicat ar Alipay, jums ir saglabāti kartes dati, neatļautus Aliexpress darījumus var pieprasīt atmaksāt Alipay sistēmā – par to vairāk lasiet viņu mājas lapā.

Maksājuma pārbaude un apstiprinājums

Pēc pasūtījuma veikšanas redzēsiet, ka pirkumam ir statuss “Order verification pending” – tas nozīmē, ka tiek pārbaudīts maksājums, vai viss ir kārtībā ar maksātāja datiem. Tā ir normāla procedūra un viens no kontroles posmiem. Tas var ilgt līdz 24 stundām, pēc tam tiek paziņots pārdevējam par veiksmīgu darījumu, notiek preces sagatavošana un izsūtīšana.

Ja sistēmai kaut kas liksies aizdomīgi, jūsu pasūtījums tiks atcelts un kādu laiku nevarēsiet izmantot savu bankas karti, jo tā tiks drošības iemeslu dēļ bloķēta. Ja jūs vēlaties izmantot šo karti, tad sekojiet instrukcijām šajā lapā – tādā veidā jūs varēsiet iesniegt papildu apstiprinājumu, ka jūs esat kartes īpašnieks un tiešām varat šo karti izmantot.

Priekšdarbi lielākai drošībai

Pirmais un galvenais solis ir ierobežot piekļuvi jūsu naudai. Tas būs lietderīgi jebkurā gadījumā, piemēram, ja tiek nozaudēts maks. Maksājumu kartes kontā neuzglabāt lielus naudas līdzekļus. Izveidojiet atsevišķu kontu vai pat krājkontu, kurā uzkrāt naudas līdzekļus. Vajadzības gadījumā ir plašas iespējas ātri internetbankā vai mobilā tālrunī pārskaitīt vajadzīgo summu ikdienas tēriņiem no sava parastā konta (krājkonta gadījumā ir vajadzīgs iesniegums pāris dienas iepriekš).

Sekot līdzi finanšu plūsmai jūsu kontā.

Mūsdienās ir ērtas iespējas apskatīt pēdējos darījumus gan internetbankā, gan tālrunī. Pārbaudiet regulāri jūsu kontu izrakstu, lai pārliecinātos, ka visi darījumi patiešām ir jūsu. Ja parādās sveši darījumi, nekavējoties bloķējiet karti vai vērsieties pie bankas pēc padoma, lai noskaidrotu darījuma izcelsmi. Pieslēdziet sms paziņojumus, tās ir lielākoties papildu izmaksas, tomēr var atmaksāties. Ielieciet grozā vairākas preces un tad noformējiet vienu pirkumu, tā jūs varēsiet ar vienu maksājumu apmaksāt vairākas preces – maksājumu kartes dati būs jāievada tikai vienreiz. Ja ir aktivizēta sms saņemšana par pirkumiem, tad saņemsiet vienu sms, nevis vairākas par katru pirkumu.

Izveidot atsevišķu karti

Norēķiniem iesakām izveidot atsevišķu maksājumu karti, tas maksās ~ 1 EUR mēnesī. Šādi vieglāk varēsiet pārbaudīt savus internet pirkumus, kartes bloķēšanas gadījumā jums paliks ikdienas karte. Ja aktīvi izmantojat karti, ceļojat, tad kartes dati var noplūst arī ārpus Aliexpress, rezultātā šķitīs, ka vainīgs ir Aliexpress. Ja ir atsevišķa karte un veicat maksājumus tikai Aliexpress, tad gan var teikt, ka dati ir kaut kur noplūduši tieši iegādes procesā no šī konkrētā Ķīnas lielveikala.

Iesniegums bankai

Vērsieties pie savas bankas, lai noskaidrotu cēloni. Jāņem vērā, ka iesniegumu neizskata tikai bankas ietvaros, bet veic dziļāku izpēti sadarbībā ar citām organizācijām, lai saprastu galveno – kur un kādēļ nauda ir aizplūdusi. Tas var būt ilgstošs process, pat vairākus mēnešus. Neviens nevēlās tik ilgi aizkavēt savu naudu, tādēļ vislabāk ir veikt priekšdarbus pašam un, ja ir gadījusies nelaime un nauda pazudusi, tad jāvēršas pie savas bankas.

Mobilā aplikācija un drošība

Pasaulē nav pavisam drošu sistēmu, kurās nevarētu ielauzties vai kurās nevarētu kaut ko nozagt, jautājums ir tikai par motivāciju. Par atklātiem caurumiem programmās un mājaslapās skaļi nerunā, tos “aizlāpa”, mājas lapas atjauno uzreiz, savukārt aplikācijām izlaiž versiju, kurā iekļauj arī drošības labojumus. Pārbaudiet, vai jūsu mobilā tālruņa Aliexpress aplikācija atjaunojas automātiski.

Mobilo aplikāciju uzstādiet tikai un vienīgi izmantojot Google Play/iTunes lapas vai izmantojot Aliexpress Mobile lapā pieejamās saites. Līdz ar jaunāko versiju būs iespēja izmantot jaunas iespējas. Līdzīgi kā datorā arī mobilais tālrunis ir jāuztur “kārtībā”, lai tur nemājotu krāpnieciskas programmas, kuras iespējams var nozagt jūsu karšu datus.

Sekojiet jaunumiem arī Alix.lv Facebook lapā.
Facebook