Viltotu zīmolu iegāde un muitas pārbaudes

bag-post

Daudzi izvēlās Aliexpress, lai iegādātos pakaļdarinājumus, viltojumus, tomēr pirms to darīt, ir jāsaprot, kas ko rēķināties šādos gadījumos. Vislabākais kritērijs novērtējumam, vai prece ir oriģināla, ir tās cena. Ja tā ir pārāk lēta salīdzinājumā ar citiem internetveikaliem, tad ir jābūt uzmanīgiem.

Bieži vien pie produkta aprakstiem ir norādīts, ka produkts ir oriģināls, tomēr ne vienmēr var ticēt rakstītajam. Tādēļ vislabāk ir lasīt atsauksmes, pārbaudīt, vai nav pie produkta papildu atzīme no Aliexpress, kas garantē, ka produkts nav pakaļdarinājums.

Viltojumu kvalitāte

Zīmolu preces maksā gan to izejvielu, gan to mārketinga tēlu dēļ. Pakaļdarinājumi izmanto lētākus materiālus, īsāku preces dzīves ciklu: tā ātrāk nolietojas, sliktāk ražota, maksā mazāk un pircējam ir mazākas gaidas, jo tā taču ir prece no Ķīnas. Dažkārt ir labāk samaksāt divreiz lielāku summu uzreiz, nevis divreiz maksāt tajā pašā laika posmā par viltojumu. Preces varbūt arī ar kaitīgām izejvielām, lai arī ražotāja valsts ir Ķīna abos gadījumos, tomēr kvalitātes kontrole zīmolu precēm būs ievērojami augstāka.

Īpaša uzmanība ir jāpievērš dažādiem kosmētikas, uztura līdzekļiem, kur ir lielāka iespēja saindēties vai ilgstošakā laika posmā sabojāt veselību, piemēram, uzņemot ar kosmētiku smagos metālus vai toksiskas vielas.

Atgādinām, ka arī ES nesertificētas elektroierīces var kalpot par pamatu uguns nelaimēm un apdrošināšana (ja tāda ir) tiks atteikta, ja izrādīsies, ka uguns nelaimes iemesls ir šādas preces. Centieties apšaubāmas ierīces neizmantot vai vismaz izmantot savā klātbūtnē, bet neatstājie ieslēgtu Ķīnas lēto lādētāju pa nakti. Diemžēl lētāki pakaļdarinājumi var ievērojami maksāt ilgākā laika posmā.

Ja vēlas oriģinālas preces, tad vislabāk ir sekot līdzi Internet un parasto veikalu izpārdošanām, lai iegādātos preci par izdevīgāku cenu. Lielbritānijas un citu Eiropas valstu internetveikali sezonas izpārdošanu laikā nodrošina parasti ļoti labas cenas un piegādi uz Latviju – tā var kalpot kā alternatīva tiem, kuri vēlas iegādāties kvalitatīvu preci, nebaidoties no viltojumiem un papildu nodokļiem.

Muitas pārbaudes un viltojumi

Pēdējā laikā Latvijas muita pievērš lielu uzmanību viltotām precēm ārpus Eiropas Savienības, pakas tiek atvērtas izlases kārtībā, tādēļ gan preces patiesā vērtības un/vai viltojuma novērtējums ne vienmēr tiek īstenots. Ja tiek sūtīta zīmolu prece, tad muita var pieprasīt papildu informāciju no pārdevēja, kas apliecinātu  zīmola patiesumu. Visbiežāk tādu informāciju pārdevējs nevarēs nodrošināt un tādējādi prece tiks konfiscēta, savukārt pircējam tiks nosūtīts paziņojums par preču atsavināšanu. Tādējādi tiks zaudēta samaksātā nauda un laiks.

Ja tiek pasūtīta prece, kura līdzinās zīmola precei, tad to ir grūtāk noteikt, piemēram, dizainera somas pakaļdarinājums bez paša zīmola muitā visdrīzāk netiks aizturēts. Ja tiks pasūtīts Iphone pakaļdarinājums vai viltojums, tad muita noteikti daudz ātrāk spēs pieņemt lēmumu un novērtēt preci.

Muita veic papildu ekspertīzes, piesaistot arī preču oficiālos izplatītājus vajadzības gadījumā. Konfiscētās preces tiek iznīcinātas. Ja preču daudzums vai iegādes biežums ir pārāk liels, tad var parādīties jautājumi par viltotu preču importu vairumā un tas var radīt lielākas nepatikšanas kā vienkārši preces konfiskācija.