Droši pirkumi internetā

drošība internet pirkumiem

Lai iepirkšanās internetā nenestu zaudējumus un lieki iztērētu laiku, ir svarīgi parūpēties par savu ierīču drošību un ievērot vairākus Internet drošības nosacījumus. Zemāk uzskaitītie padomi attiecas uz iepirkšanos kopumā, liekot uzsvaru uz Aliexpress.com veiktiem pirkumiem.

Vispārīgi drošības pasākumi

Neizmantojiet Aliexpress paroli citur, izveidojiet unikālu paroli. Ja parole tiks nozagta un tiks izmantota vairākās lapās, piemēram, e-pastam, tad tā ir iespēja krāpniekiem tikt pie e-pasta konta un nomainīt paroli (slēdzot turpmāku pieeju jums), atjaunojot “aizmirstu” paroli, izmantot jūsu vietā citus servisus kā Paypal utml.

Sargiet e-pasta paroli tikpat droši kā internetbankas paroli, neizmantojiet pārāk vienkāršu.

Internet lapas kā Password generator izveidos patiešām drošu paroli, tikai arī paroļu turpmāku uzglabāšanu uzticiet kādai programmai, piemēram, Lastpass vai mobilās ierīces aplikācijā pēc jūsu izvēles.

Datorā (vēlams arī tālrunī) izmantojiet atjaunotas antivīrusu programmas, regulāri veiciet pilnu datora pārbaudi. Iespējams, ka jūsu datorā ir uzstādījušās krāpnieku programmas, kuras ieraksta rakstīto un var nosūtīt tālāk jūsu datus. Regulāri atjaunojiet pārlūkprogrammas, iesakām izmantot Firefox un Chrome. Neuzstādiet dažādus paplašinājumus (extensions), kas it kā ļauj atrast dažādus atlaižu kodus vai izmantot citas bezmaksas iespējas.

Ja saņemat e-pastu no Aliexpress, uzmanīgi pārbaudiet, vai tiešām sūtītājs ir Aliexpress un atvērtās saites ir aliexpress.com, nevis citas līdzīgas adreses. Krāpnieki var izmantot līdzīgi noformētu lapu, lai maldinātu jūs un pieprasītu ievadīt pieejas datus – ja karte ir saglabāta, tad tālāk ir atvērtas iespējas veikt pirkumus jau krāpnieku vārdā.

Aliexpress ir pasaulē viens no lielākajiem internetveikaliem, tas ir atpazīstams mērķis arī daudziem krāpniekiem, tādēļ centieni panākt iegūt jūsu pieejas datus būs izteiktāki kā iegūt datus mazpazīstamam internetveikalam Latvijā.

Sekojiet līdz finanšu izrakstam

Visas internetbankas nodrošina konta izrakstus, sekojiet līdzi, lai pārliecinātos, vai neparādās aizdomīgi maksājumi. Krāpnieki visbiežāk sāk naudas izkrāpšanu pēc ilgāka laika un pa mazākām summām, lai neievērotu naudas pazušanu. Bankas seko līdzi aizdomīgiem darījumiem un var pirmā informēt jūs par to, ka bankas karte ir bloķēta aizdomīgu darījumu dēļ.

Vai iepirkšanās ir droša?

Kopumā pirkumi Aliexpress ir droši, ja izvēlās preces no uzticamiem pārdevējiem, kā arī pats rūpējas par savu kartes datu drošību. Ja Aliexpress pircējam gadās zaudēt naudu, tad ir jāsaprot, kādēļ tas notiek un ko darīt, lai turpmāk tas nenotiktu. Ja notiek vienā lapā, tad tas var notikt arī citās lapās – Paypal, Yoox, Ebay, Etsy un citviet. Mūsdienās internet krāpnieki izmanto arvien jaunas metodes kā apzagt cilvēkus, kuri zaudē vērību internetā.